14 Şubat 2015 Cumartesi

PROBLEM NO:3 FERMUARLI KONSERVE

KONSERVENİN KESKİN ve ÇİRKİN YÜZÜ

          Konserve yiyecekler mutfağımızın genellikle vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Direkt yiyecek olarak değil, yemek içi malzeme olarak da kullanılan salça, bezelye, fasulye gibi mamullerin de konserve içinde depolandığı düşünülürse bu kullanım şeklinin ne kadar da mutfağımıza aşina olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Kullanımı bu kadar yaygın olan konservenin kullanım rahatlığının aynı oranda rahat olması gerekmektedir. Fakat bu rahatlığın olduğu ne yazık ki şu an için söylenemez. Neden mi?


Problem

           Konserve yiyeceklerin açıldığı anda bitirilmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Örneğin klasik yemek tariflerinde de duyulduğu üzere tencerenin içine "bir yemek kaşığı salça" atılır. Öyleyse ağzı açılan bu konserve tekrar nasıl kapatılır? Zira konserve içinde mamülün hava almaması lazım, aksi taktirde bir sonraki kullanımda salçanın ya da bezelyenin üzerinde 1 parmak küf görmek içten bile değildir. Öğrenci evi olsa belki o halde de kullanılır ama ailenin iç işlerinden sorumlu devlet bakanı olan kadınların mutfakta bu halde bir salçayı kullanmayacağını söylememe aslında gerek bile yok sanırım :) İşte bu ağzı açılan konservenin içinin hava alması sorunu problemlerden bir tanesidir.
            Bir diğer problem de konserve açacağıyla açılmış konservelerin ağzının son derece keskin kalma durumudur. Evin mutfak kısmını sıkça kullanan ev hanımlarına sorduğumda ağız birliği etmişçesine konserve içinde bir şey almak gerektiğinde el bileklerinin çizildiğini, konserve kenarındaki keskin uçların ellerine zarar verdiklerini söylediler. Yemek yapmak uğruna kan akıtmaya gerek yok. Bu problemin de çözüme kavuşacağı ufak bir tasarım bence son derece iş görür.

İhtiyaç

           Konserve konsepti için ihtiyaç duyduğumuz şey ağzı rahatlıkla kapatılabilecek, açıldığı taktirde kesici uçlar barındırmayacak yeni bir konserve tasarımı. Bu ihtiyaç doğrultusunda benim aklıma gelen şey ise fermuarlı ağzı açılıp kapanabilir konservedir. Kulağa ilk söylendiği anda saçma gelse de kapatıldığı anda hava geçirmeyecek olan bu ürün aynı zamanda açıldığı anda elde kesik oluşturmayacak bir şekle de sahip olacaktır. 

Fırsat

           Araştırmalarım doğrultusunda daha evvel böyle bir tasarımın yapılmadığını gördüm. Ayrıca konserve kullanımının yakın bir gelecekte bitmeyeceği de düşünülürse bu sektörde bir yeni ürün geliştirmenin açıkçası bir fırsat olduğunu düşünmekteyim. Bu fırsatı da sonuna kadar kullanmayı amaçlamaktayım.

Hedef Kitle

          Bu ürün için planlamış olduğum hedef kitle mutfak işlerine düşkün kadınlardır. Özellikle ev hanımları birincil tercihimi oluşturmaktadır. Zira bu tasarım sadece konserve içindeki mamul esnasında hizmet vermeyecektir. Konserve içindeki salça vs ürün tükendikten sonra aynı konserve içine farklı şeyler koyularak yeni mamülleri saklamak için de kullanılabilir. Çünkü fermuar mekanizması bozulmadıktan sonra konserve her daim kullanıcının amacına hizmet verebilecektir. Türk kadınlarının farklı kaplar içine envayi çeşit yiyecek koyma huylarını da göz önüne alırsak (dondurma kabı içine yaprak sarma gibi) bu konserve tam da mutfaktaki başarılı ev hanımlarımıza göre ;)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder