KONSERVENİN KESKİN ve ÇİRKİN YÜZÜ
Konserve yiyecekler mutfağımızın genellikle vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Direkt yiyecek olarak değil, yemek içi malzeme olarak da kullanılan salça, bezelye, fasulye gibi mamullerin de konserve içinde depolandığı düşünülürse bu kullanım şeklinin ne kadar da mutfağımıza aşina olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Kullanımı bu kadar yaygın olan konservenin kullanım rahatlığının aynı oranda rahat olması gerekmektedir. Fakat bu rahatlığın olduğu ne yazık ki şu an için söylenemez. Neden mi?
Problem
Konserve yiyeceklerin açıldığı anda bitirilmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Örneğin klasik yemek tariflerinde de duyulduğu üzere tencerenin içine "bir yemek kaşığı salça" atılır. Öyleyse ağzı açılan bu konserve tekrar nasıl kapatılır? Zira konserve içinde mamülün hava almaması lazım, aksi taktirde bir sonraki kullanımda salçanın ya da bezelyenin üzerinde 1 parmak küf görmek içten bile değildir. Öğrenci evi olsa belki o halde de kullanılır ama ailenin iç işlerinden sorumlu devlet bakanı olan kadınların mutfakta bu halde bir salçayı kullanmayacağını söylememe aslında gerek bile yok sanırım :) İşte bu ağzı açılan konservenin içinin hava alması sorunu problemlerden bir tanesidir.
Bir diğer problem de konserve açacağıyla açılmış konservelerin ağzının son derece keskin kalma durumudur. Evin mutfak kısmını sıkça kullanan ev hanımlarına sorduğumda ağız birliği etmişçesine konserve içinde bir şey almak gerektiğinde el bileklerinin çizildiğini, konserve kenarındaki keskin uçların ellerine zarar verdiklerini söylediler. Yemek yapmak uğruna kan akıtmaya gerek yok. Bu problemin de çözüme kavuşacağı ufak bir tasarım bence son derece iş görür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder